Som jag skrev tidigare så var det jag och Annsi som slet i köket på nyårsafton. Jag var alldeles för dålig på att ta kort på rättena vi tillagade, vilket jag ångrar nu i efterhand. Men jag tänkte i alla fall tala om vad vi gjorde för något. Ni borde själva prova tillaga detta någon gång, galet gott. Till förrätt serverade vi en toast med laxmousse. Till varmrätt gjorde vi smördegsinbakad oxfilé med klyftpotatis, rostade rotfrukter, rödvinssås och en grönsallad. Till dessert bjöds det på kladdkaka med mariannefluff. Vi följde inga recept när vi gjorde dessa rätter men jag ska försöka författa ner hur vi gick till väga.



Förrätt - toast med laxmousse


Du behöver detta: kallrökt lax, färsk pepparrot, schalottenlök, creme fraiche, salt och peppar, smört till stekning, rostbröd eller kavring och stenbitsrom.



Börja med att finhacka laxen och löken. Sedan blandar du i pepparrotten och creme fraichen. Pepparrot har du i efter smak och tycke och creme fraiche har du i lite i taget eftersom det enbart ska binda samman allt till en mousse. Salta och peppra. Låt sedan din laxmousse stå i kylen ett tag. Innan servering ska du steka brödet i smör tills du får en fin gyllenbrun färg. Lägg sedan en klick laxmousse på brödet och vi valde att servera med en dillkvist och lite stenbitsrom på sidan om.







Varmrätt - smördegsinbakad oxfilé med klyftpotatis, rostade rotfrukter, rödvinssås och grönsallad.


Du behöver detta: Oxfilé (hel bit), smördeg, salt, peppar, ägg till pensling, smör till stekning, färska örter, kantareller/svamp, philadelphiaost, panchetta, scharlottenlök, rödvin, rotfrukter, potatis, sötpotatis och sallad. 



Sätt ugnen på ca 200 grader. Börja med att bryn köttet i en stekpanna med smör, salta och peppra. Sedan stekte vi köttet i ugnen i ca 25-30 minuter (tills innertemperaturen är ca 58-60 grader) och efter det tog vi ut köttet och lät den svalna till rumstemperatur. Vi valde att göra på detta sätt för att verkligen undvika att smördegen skulle bli för geggig. Medan köttet svalnade gjorde vi två olika fyllningar till köttet. Dessa fyllningar kan man givetvis förbereda tidigare för att spara tid men den möjligheten hade inte vi. När köttet hade svalnat kavlade vi ut smördegen (vi köpte färdig smördeg) och la sedan köttet ovanpå och la i fyllningarna. Sedan rullade vi in köttet i smördegen och penslade degen med ägg innan vi åter stoppade in den i ugnen ett par minuter tills smördegen fått en fin gyllenbrun färg. Vi valde att servera vår smördegsinbakade oxfilé med klyftpotatis, rostade rotfrukter, rödvinssås och en grönsallad.


Vi fyllde det ena köttet med: färska örter, schalottenlök, kantareller och philadelphiaost. Detta rörde vi bara ihop på egen hand och smakade av med salt och peppar.


Den andra valde vi att fylla med: finhackad pancetta som vi fräste med schalottenlök och lite vitlök i en stekpanna. Smaka av med salt och peppar.


Två mycket goda fyllningar men personligen föredrog jag den första med kantareller och philadelphiaost.



En mycket god och mättande varmrätt!





Lite smördegsinbakad oxfilé innan den åkte in i ugnen




Dessert - kladdkaka med mariannefluff


Vi valde denna dessert eftersom kladdkaka är en klassiker som går hem hos de flesta men framför allt valde vi detta för att jag förberedde efterrätten tidigare och för att det var lätt att transportera den till middagen.


Du behöver detta:

4 msk kakao

1,5 dl vetemjöl

3 dl socker

2 ägg

En nypa salt

100 g smält smör

En stor näve mini-marshmallows


Mariannefluff:

3 dl vispgrädde

1 påse Mariannekarameller



Rör ihop alla ingredienser till kladdkakan och grädda i 150 grader i 35 minuter. Ta ur Mariannekaramellerna, lägg i en påse och linda in i en handduk och krossa dem, till exempel med en kavel. När all Marianne är krossad i små bitar, häll i grädden i en kastrull och värm upp till strax innan den börjar koka, den får inte koka! Häll i Mariannekrosset och rör tills det smält helt. Ställ in gräddblandningen i kylen i minst 6 timmar, eller gärna över natten och vispa sedan upp grädden till ett fluff. Servera gärna med lite extra marshmallows till den färdiga kakan. Du kan även skära upp kakan i bitar, ha en klick mariannefluff och några marshmallows på sidan. Gör precis som du vill med upplägget.




Bilden är lånad men detta är en kladdkaka med mariannefluff.




Jag har gjort mitt bästa för att förska förklara hur jag och Annsi gick till väga med vår nyårssupé, det är lite svårt att få ner allt när vi inte själva följde något recept. Så jag reserverar mig för att jag eventuellt kan ha glömt något. Jag hoppas ni vågar prova något av detta för alla tre rätterna är supergoda. Jag och Annsi är ett grymt team i köket. Vi fick beröm hela kvällen för middagen och det var vi minsann värda efter allt slit.




Lycka till!

1 kommentarer

Elin

11 Jan 2011 19:20

gud va gott det lät!! blev alldeles hungrig =)

Kommentera

Publiceras ej